Klaar!

Yes! Mijn eerste boek is klaar. Dat wil zeggen: de eerste versie is af. Dat betekent nog niet dat het bijna in de winkel ligt. Als een boek klaar is, is het belangrijk om het nog eens helemaal opnieuw te lezen. Zodat ik foutjes eruit kan halen. Of ik ontdek dat ik toch nog iets wil veranderen. Ook laat ik het verhaal aan een paar proeflezers lezen. Dat moeten mensen zijn die ik niet té goed ken maar die ik wel vertrouw.

Daarna stuur ik het manuscript naar een uitgever. Hopelijk vinden ze het zó goed dat ze er een echt boek van willen maken. Want tja, als er geen boek van wordt gemaakt, voel ik me ook niet echt een schrijver. Maar als ze het leuk genoeg vinden, gaat er een redacteur naar kijken. Die gaat kijken of het verhaal spannend genoeg is. Of alles klopt. De redacteur gaat waarschijnlijk zeggen dat ik een paar hoofdstukken moet weggooien, of opnieuw moet schrijven op een andere manier. Dat is wel zonde, van al het werk, zou je denken. Maar dat is niet zo erg. Het boek wordt er alleen maar beter van!

Dan moeten er nog illustraties worden gemaakt. Veel mensen vragen of ik dat zelf ga doen. Het antwoord is: nee. Ik vind het heel leuk om te tekenen, maar illustreren is echt een vak. Teken maar eens tien keer hetzelfde poppetje op tien verschillende manieren (lopend, zittend, op de fiets, boos, teleurgesteld…). Dat lukt mij niet hoor, dat mag iemand anders doen.

Tenslotte moet het boek naar de drukker, het moet in de winkel komen, er moet reclame voor gemaakt worden. Je ziet, dat is een hoop werk. Een boek maken doe je niet in je eentje! Ik ga ondertussen trouwens niet stilzitten. Of eigenlijk wel. Want als mijn eerste boek naar de uitgever is gestuurd, ga ik alvast beginnen aan mijn tweede boek. Ik houd jullie op de hoogte!

 

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Reacties zijn gesloten.