Minke

portret 500x500

Minke in een koud Sevedstorp (Bolderburen)

Schatten zoeken

Schatten zoeken. Als kind kwam ik, Minke, altijd thuis met schelpen, kraaltjes, een mooie steen. Ik zag een vogel, een vlinder. Ging op in een fantastisch landschap. Precies die eigenschappen komen van pas in het werk dat ik doe. Oog voor detail helpt je om je verhalen bijzonder te maken. De natuur is een grote inspiratiebron. Als kind was er nog iets met me aan de hand: ik had een allesoverheersende liefde voor paarden. Waar het vandaan kwam weet ik niet. Ik groeide op in een winkelstraat in hartje Breda – stadser kan haast niet. Mijn ouders hadden helemaal niets met paarden. Maar Sinterklaas en Pippi Langkous zaten op zo’n machtige schimmel. Dat moest en zou ik ook kunnen. Ik wist als kleuter zeker dat ik geweldig zou kunnen rijden. Wat viel dat tegen, zeg! Toen ik ein-de-lijk mocht gaan rijden, was de realiteit nogal hard. Ik viel er zo vaak af dat ik haast een attractie werd. Het ging alles behalve geweldig. En toch heb ik geen moment overwogen om te stoppen met rijden. Paardrijden heeft me de beste levenslessen geleerd.

Ik vind het ontzettend leuk om een ander te leren schrijven. Daarom ben ik bezig om inspirerende schrijfcursussen op te zetten. Mijn doel is daarbij niet om je alleen maar technisch te leren schrijven. Het is belangrijk dat je er plezier in hebt. Dat je meer lef krijgt. Dat je leert waar je schatten moet zoeken én hoe je ze kunt vinden.

Behalve schatten zoeken ben ik altijd bezig met schrijven, verhalen, vertellen, zeggen, verbeelden, verwoorden, dichten, rijmen, neerkrabbelen, noteren, optekenen, registreren, beschrijven – op de computer, met pen op papier, met een fototoestel. Hoe dan ook: ik leg het vast. Al meer dan 30 jaar. Mijn grote droom was altijd al om kinderboeken te schrijven. Daarom steek ik veel tijd in het schrijven van mijn boek! Mijn grote voorbeelden zijn Astrid Lindgren, Monica Furlong en Thea Beckman.

Al sinds ik kan schrijven, maak ik korte verhaaltjes en rijmpjes. Op de middelbare school was Nederlands mijn favoriete vak. Toen ik puber was, schreef ik hele schriften vol; verhalen, dagboeken, gedichten. Na mijn eindexamen studeerde ik een jaar Spaans in Salamanca (Spanje). Eenmaal terug in Nederland deed ik de opleiding journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ) in Tilburg. Ik heb daarna als freelancer voor verschillende opdrachtgevers gewerkt, onder meer als redacteur en ondertitelaar bij Omroep Brabant. In mijn vrije tijd ben ik moeder, ga ik paardrijden en ik wandel graag met onze hond Jippe, een Friese stabij. Ik woon in Breda, in een gezellige buurt, huis-met-tuintje. Maar ooit gaan we verhuizen naar een wit boerderijtje met een boomgaard!

Opleiding:

* Fontys Hogeschool voor Journalistiek FHJ (Tilburg)
* Fotografieopleiding reportage/documentaire, Fotovakschool, Boxtel
* Cursus Kinderboeken schrijven, Editio
* Schrijfopleiding aan de Schrijversacademie, Amsterdam

Reageren is niet mogelijk